Leemkachel van Kachelbouwer

Stenen vervaardigd van leem staan aan de basis van deze massakachels. Na 2 uur stoken geven de leemstenen zelfs langer dan 24 uur stralingswarmte. 

Waarom kiezen voor een leemkachel?

Een leemkachel is een houtgestookte kachel die geheel op maat kan worden gebouwd en op efficiënte wijze uw ruimte verwarmt. De kachel is opgebouwd uit leemstenen en is netjes afgewerkt met een lemen stuclaag. Een heerlijk warme eyecatcher in uw woning.

Het rendement van een leemkachel

Het rendement van een leemkachel is hoog, doordat hij bij het verbranden van hout langzaam warmte afgeeft. Hierdoor geeft de kachel voor een zeer lange periode een constante warmte af. Door de hoge temperatuur verbrandt het hout volledig en schoon. Dit gecombineerd met de toepassing van natuurlijke materialen maakt de leemkachel een milieuvriendelijke verwarmer.

Een leemkachel als hoofd- of bijverwarming

Door de aangename stralingswarmte die leemkachels afgeven is het een heerlijke bijverwarming op koude winterdagen. Is uw woning goed geïsoleerd, dan kunt u een leemkachel zelfs als hoofdverwarming gebruiken. Door de langdurige, constante afgifte van warmte behoudt uw woning voor lange tijd een behaaglijke temperatuur.

Geheel op maat en naar eigen smaak

Leem heeft van nature een lichtbruine kleur met een licht grove textuur, maar leem kan prima geschilderd worden. U kunt het dus geheel naar uw eigen smaak in iedere gewenste kleur schilderen.

Hoe werkt een leemkachel?

Een leemkachel werkt volgens het tegenstroomprincipe. Warme gassen in de kachel stijgen op en verlaten deze weer in tegengestelde richting. In de tijd dat dit plaatsvindt nemen de leemstenen veel van de warmte op en geven deze langzaam vrij aan de ruimte. Het opslaan van warmte noemen we accumulatieverwarming, omdat de steenmassa als warmte accu fungeert.

Hoe stookt u een leemkachel?

U stookt de kachel met droog hout, dat wil zeggen met een ideaal vochtpercentage dat tussen de 15% en 18% ligt. U kunt iedere soort onbehandeld hout gebruiken om de leemkachel op te stoken. Wilt u meer weten over leemkachels, de mogelijkheden en de voordelen? Vraag ons online om een vrijblijvend advies.