Wat is een speksteenkachel?

Een speksteenkachel is een efficiënte kachel, een duurzame verwarmingsmethode met hoog warmterendement. Speksteen is een materiaal met een natuurlijke uitstraling, waardoor het perfect past in een landelijk interieur, maar ook zeker in een klassieke of industriële setting.

Wat is speksteen?

Speksteen is een steensoort, ook wel zeepsteen genoemd omdat het zo zacht is en een gladde structuur heeft. Het wordt gewonnen in speksteengroeven. Door de compacte structuur en mineraalsamenstelling geleidt speksteen warmte uitstekend. Hoewel speksteen zacht is heeft het een hoge dichtheid, hierdoor is het materiaal absoluut niet poreus en perfect bruikbaar voor het bouwen van kachels.

Hoe werkt een speksteenkachel?

Een speksteenkachel genereert warmte volgens het accumulatie principe. Dat wil zeggen dat de spekstenen warmte opslaan en geleidelijk vrijgeven aan de ruimte. Door gebruik te maken van tegenstroming verplaatsen de warme gassen in de kachel zich zodat de warmte optimaal benut wordt. Doordat de temperatuur in de kachel zeer hoog wordt en speksteen uitstekend geleidt, is de kachel snel warm. U stookt de kachel op en wanneer het vuur gedoofd is geeft de kachel nog urenlang een behaaglijke warmte af.

De voordelen van een speksteenkachel

Een speksteenkachel heeft verschillende voordelen:

Overweegt u ook een speksteenkachel?

Als u een speksteenkachel overweegt, laat u dan goed informeren door een specialist. Bij Kachelbouwer hebben wij jarenlange ervaring en een passie voor het ontwerpen en bouwen van kachels. We voorzien u graag van een passend advies. Neem ook gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.