Het nieuwe stoken

Het nieuwe stoken

Een houtkachel stoken wordt op verschillende manieren gedaan door mensen. Sommige pakken het aan door een grote stapel hout met kranten in de kachel te doen. Alleen is deze methode niet meer van deze tijd en verstookt u ook nog eens onnodig veel hout. Ook geeft de houtkachel veel vieze rook. Om dit proces te verduurzamen, zijn velen gestart met schoon stoken. Wij vinden het belangrijk om verstandig hout te stoken. Om goed te stoken heeft u drie dingen nodig:

  1. Een goede kachel en schoorsteen
  2. Goed haardhout
  3. De juiste manier van stoken 

Nieuwe warmte van accumulerende houtkachels

De prestaties van deze nieuwe houtkachels zijn helemaal klaar voor de toekomst. Deze kachels behalen de beloofde rendementen en voldoen aan de specificaties van de fabrikant. Dit komt doordat de kachels worden gestookt met zeer hoge temperaturen die niet direct in de woonruimte worden opgeslagen, maar juist in stenen massa of in water. De warmteafgifte van deze nieuwe kachels komen dus niet direct in uw woonruimte. Met behulp van de stralingswarmte van de stenen massa of opgeslagen warm water wordt uw woning verwarmd. Hierdoor kan de verbranding temperatuur hoog zijn. Echter wordt de warmte afgifte naar de ruimte geregeld door de stooktijd. Hoe langer u stookt, hoe meer warmte er opgeslagen wordt en beschikbaar is. Op deze manier start u ook met verantwoord stoken.

Voordelen accumulerende houtkachels

nadelen oude houtkachels

Oude houtkachels

Veel houtkachel liefhebbers weten niet dat ze op de verkeerde manier stoken en hierdoor milieuonvriendelijk zijn. De prestaties van oude kachels worden in een woonhuis zelden gehaald en komen niet overeen met de specificaties van de fabrikant. Dit komt omdat een kachel in het najaar, winter en voorjaar warmte moet afgeven die past bij de warmtevraag van uw woning. Dit kan alleen door de luchttoevoer te regelen bij traditionele kachels. De temperatuur van de verbranding wordt daarmee verlaagd om de warmteafgifte te regelen. Deze manier van stoken is slecht voor de verbranding en resulteert in een hoge uitstoot en overlast. Dit allemaal omdat de nodige hoge temperaturen voor de verbranding nooit of zelden worden gehaald.