5e module

Houtgestookte CV van kachelbouwer met een 5E module op uw massakachel

Een systeem waarmee uw massakachel warm water kan produceren: de 5E module is de houtgestookte CV totaaloplossing waarmee u niet meer hoeft te stoken op gas.

Hoe werkt de 5E hout CV module?

Bij een warmte accumulerende kachel leggen de hete rookgassen eerst een weg af voordat ze naar de schoorsteen worden gevoerd. Onderweg brengen ze de warmte over naar de massa, die daarmee de ruimte verwarmt. Met de 5E module komt er na de verbrandingskamer een keuzeklep. Door middel van deze klep kan er een keuze worden gemaakt tussen het verwarmen van de ruimte of de warmtewisselaar. De wisselaar maakt dan alleen water warm als dit gewenst is.

Warmwatervoorraad op peil

Indien de warmtewisselaar is aangesloten op een reservoir zoals een boiler wordt volautomatisch de warmwatervoorraad op temperatuur gehouden. De warmtewisselaar gaat werken zodra een temperatuurverschil tussen de boiler en de kachel wordt geconstateerd. Is de boiler op temperatuur dan stopt de wisselaar automatisch en schakelt de kachel over op het verwarmen van de ruimte. De keuzeklep regelt dat de rookgassen niet meer door de kanalen van de wisselaar worden gevoerd maar via de kanalen van de kachel baar de schoorsteen worden geleid.

Zomer en winter

Ook in de zomer, wanneer de kachel niet voor warmte hoeft te zorgen, kan worden gezorgd voor warm water. De hete rookgassen gaan direct vanaf de binnenkachel naar de warmtewisselaar. De kanalen van de kachel worden niet verwarmt en de kachel zal nauwelijks warmte afgeven aan de omgeving. Bij de 5E Hout CV wordt een besturingskastje geplaatst met start- en stopknop en een display waarop onder meer informatie over de temperatuur van de kachel, van het voorraadvat en wanneer de pomp draait.

Combinatie met zonne-energie

Een ideale combinatie voor een zo duurzaam mogelijke opstelling is het koppelen van een warmteaccumulerende kachel met de 5E Hout CV en een boiler op zonne-energie. In de wintermaanden zorgt de massakachel voor warm water, in de zomermaanden wordt gebruik gemaakt van de zon. Zo heb je het hele jaar door ecologisch verantwoord warm water en ben je steeds minder afhankelijk van externe energieleveranciers.